slika

 

Nekada  je postojao korzo. 
Centralna gradska ulica koja bi uveče postajala pešačka zona i carstvo za pokazivanje, pogledavanje i flertovanje. Obično je u blizini bio i glavni gradski park, još ako je i reka tu negde pored,  divno. Raj za zaljubljene. I one koji će to tek biti. 
Roditelji bi obično sedeli u baštama lokalnih kafana tik uz ulicu i budnim okom pratili sa kim šeta njihova ćerka, ko je gleda, s kojim , a naročito čijim momkom  se javno pozdravlja,  kome samo lagano klimne glavom, uputivši mu najlepši osmeh svaki put kad se mimoidju. U tom čarobnom krugu pogleda, čežnje, uzdaha, pa što  ne reći , i prikrivene strasti.
Oko deset gimnazijalci bi morali kućama praćeni pogledima strina, tetki, ujaka i ostale rodbine koja je, kao slučajno, pratila situaciju na gradskom korzou, ocenjivala tek pridošle studente, merkala novu garderobu  nabavljenu iz Barija ili Trsta  samo za ova večernja pokazivanja i uz ono obavezno : - pravo kući, nemoj kroz park - slala poruku svojim mezimicama da nikako ne zalutaju . 
Ne shvatajući da su oni već razmenili ceduljice sa porukom – čekam te kod našeg kestena – u trećem krugu kad se ona „slučajno“ spotakla u novim sandalama tik ispred njega a on joj pomogao da ne padne. Dok ne „padne“ kod kestena.

U godinama kad su već imali decu   njih dvoje  su sedeli kod Špica, posledni kafić u nizu, i merkali nove   gradske šetače.  Novi klinc ali navike stare-
 Danas umesto ceduljica razmenjuju profile, slikaju selfije i šalju jedni drugima.
-Senduj mi to. 
-Zaprati me. 
Iskvareni jezik virutelnih mreža pokvario je draž pogledavanja, očijukanja, očekivanja, čežnje. 
Sada je sve dostupno u sekundi. Klik i poslato. Sve, baš sve. 
Slike retuširane, uvećane, smanjene, ulepšane  svi mladi lepi, svi za zapratiti. Od svih izraza koji se koriste na ovim modernim „korzoima“ taj je zaista najgori. 
Zaprati- Skoro kao pa zapirati. Plaknuti se malo, pa ajd u novi krug. Chatovanja.Prijavite se kako biste ocenili rad5.00/5
Ocenilo: 1

Novi radovi

Kontakt

Email: info@algerno.com

logo