slika

Kažu mi, budi svoj, to je ključ uspjeha u životu. A svaki put prešutim na te riječi. Samo blagi osmijeh i potvrda klimanjem glavom i oni to shvate kao uspješan posao. Dali su savjet i završili sve svoje obaveze jednog "prijatelja." A nemaju pojma da sam odavno zaboravio kako je biti onaj svoj, jer tolike godine, sate i minute, bio sam samo tvoj. Onakav kakvog si ti htjela. Onaj koji je hodao samo tvojim stopama.

Kako pronaći pravog sebe, kada je taj odavno ugušen mrkotrpnim maskama, koje su rađale se samo zbog tebe? Kako krenuti i jedan korak naprijed, a da ne vodi ka tebi, jer svaki nazad, vodi na istu bol, a svaki pokušaj naprijed, opet me dovede na tvoj prag? Kako da budem onaj svoj, kada me i moja sjena mrzi, jer je i njoj puna kapa svega? Koliko puta se krila, pod prozorom tvojim, u kišnim ludim jutrima, iza ponoći, ostavljajući ružu na parapetu, kao nekom palom drugu, na grobu. U sjećanju gotov izblijedelom, zaboravljenog od ostalih. A sve to, samo za jedan osmijeh tvoj, koji bi i zoru u jeku postidjeo. Gdje bi ptice, samo zbog tebe u zori ranoj pjevale, kroz okupane ulice starog grada. A ja, preko rijeke, na klupi bi čekao te. Samo zbog jednom osmijeha zora bi mi često bila drug. Eh koliko si samo voljela ruže, a i one tebe. Borile se koja će biti ubrana, samo za tebe. I koja god bila ubrana, uvijek joj je nešto falilo, dok ne bi došla u tvoje ruke. Tada bi svaki put, iznova i iznova, shvatao kako si ti ta, koja im fali, a kako su one te koje su bez tebe bezvrijedne. I tako svaki put, u krug, zora se rađa, ruža čeka, a ti svaki put isto iznenađena, na već istom, svakodnevnom aktu pažnje. A ja, i dalje lutalica, u pustoj noći, brojeći zvijezde, tražeći onu tvoju, iako sam znao da sve one pripadaju tebi, kao i ja sa njima.

Ali da ne dužim, lakše je samo klimnuti glavom, i lažno se osmijehnuti, a vas obasuti ponosom kako ste dobri prijatelji.Prijavite se kako biste ocenili rad5.00/5
Ocenilo: 1

Novi radovi

Kontakt

Email: info@algerno.com

logo